Scenariostruktur i Nördar & Monster

Ett av målen med Nördar & Monster är att det ska kretsa kring spelgruppens egna spelvärld. Spelet kommer inte med någon setting. För att det ska gå att spela krävs det att gruppen tillsammans skapar en plats att spela på. Det är viktigt att det går snabbt att konstruera spelvärlden och att det känns som att rollpersonerna har koppling till den och att det känns som att de har levt där. Ett problem jag ofta upplever i rollspel är att det känns lite som att rollpersonerna vaknar till liv när första spelmötet börjar. Som att de inte existerat i världen tidigare. De saknar relation till sin omgivning och personer omkring dem. Vi kan skriva hur detaljerade bakgrundshistorier som helst till våra rollpersoner. Det betyder inte att det känns som de passar in i världen. Jag har försökt lösa detta i Nördar & Monster genom att det i huvudsak är spelarna som skapar världen. Spelledarens roll är att leda spelarna genom skapelseberättelsen, så att säga. Gruppen skapar tillsammans platser som rollpersonerna är rädda för, där de brukar hänga, och sitt gömställe. De hjälps åt att fylla ut världen med fler platser och personer som rollpersonerna på något sätt har en relation till. När första spelmötet sedan kommer igång känns det som att både spelarna och rollpersonerna känner världen. För det är ju trots allt de som konstruerat den! Ingen vet mer om spelvärlden än spelgruppen! Det är en häftig känsla, oavsett om den upplevs i Nördar & Moster eller något annat spel som erbjuder liknande system.

När jag då började skriva det första scenariot till spelet fann jag mig i en intressant situation. Eftersom det är omöjligt för mig att veta vad för typ av kampanjvärld andra spelgrupper har skapat är det också väldigt svårt att skriva äventyr som passar in i just den världen. Jag valde därför att skriva extremt generella äventyr med så få krav på spelvärlden som möjligt. En slags ”Plug and play”-approach. Scenariorna ska vara av sådan natur att de är kompatibla med nästan vilka spelvärldar som helst. Det innebär också att det kommer krävas en del skruvande av spelledaren för att anpassa scenariot till den specifika gruppen. Heter en spelledarperson Jonas i ett äventyr och ni har skapat en kampanjvärld som är high fantasy med namn inspirerade av Keltisk namnkultur kanske inte ”Jonas” är det mest passande namnet. Men så länge spelledaren kan tänka sig skruva till de delar som inte fungerar borde de flesta äventyr vara kompatibla med de flesta spelvärldar.

En annan detalj är scenariona är just scenarion – det är inga långa äventyr med komplicerade plotter och trådar att följa. I stället är det en beskrivning av en specifik situation. En konstig gubbe flyttar in i huset bredvid en av rollpersonerna och konstiga saker börjar hända. En karneval kommer till stan. Jordbävningar av ett tidigare okänt slag ställer till problem. Det regnar ormar från himlen. Det är den typen av situationer som scenarion i Nördar & Monster bygger på. Scenariot i sig erbjuder endast de nödvändigaste delarna tillsammans med ett antal förslag på händelser. Sedan är det upp till spelledaren att anpassa hur scenariot passar in i gruppens värld. Förhoppningsvis är den uppgiften kreativt tillfredsställande och scenariot ger tillräckligt med idéer för att spelledaren på egen hand ska utveckla det vidare. Om scenariot tar en kväll att köra igenom eller byggs ut till en hel kampanj beror på hur många trådar som finns sedan tidigare. Rollpersonernas problem med mobbare och jobbiga hemligheter försvinner inte bara för att det råkar dyka upp ett monster de måste ta hand om. Det finns en vardag bortanför monstren.

Ladda ner det första scenariot – Dagons Barn – här. Tillsammans med reglerna för speltest och rollformuläret är det allt som krävs för att komma igång att spela.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *