Novum Solari <3 Powered by the Apocalypse

För några dagar sedan beslutade jag att Novum Solari, mitt lilla science fiction-rollspel, ska överge sitt tidigare regelsystem och konverteras till Powered by the Apocalypse (PbtA). Apocalypse-motorn är helt klart ett av mina favoritsystem, och sedan jag påbörjade konverteringen har jag fått en ordentlig nytändning på spelet. För er som inte känner till vad PbtA är utvecklades det av Vincent Baker för spelet Apocalypse World. Grunden i systemet är så kallade moves (eller som svenska översättningar oftast kallar det – drag). Varje drag har en ”utlösare”, och när en beskrivning i spelet överensstämmer med utlösaren aktiveras draget. Ett exempel. Draget Agera under press har utlösaren När du gör något riskabelt, agerar under tidspress eller försöker undkomma fara. När en situation som passar den beskrivningen händer aktiveras draget. Beroende på hur väl du slår tärningarna får du olika resultat. Slår du 10 eller högre är det en fullständig framgång och du lyckas med det du tar dig för. Slår 7-9 lyckas du med en komplikation, och slår du 6 eller lägre misslyckas du och spelledaren har rätt att sätta käppar i hjulet för dig. Systemet är i min mening mycket simpelt och kommer sällan i vägen för narrativet som är huvudfokus i PbtA. Allt utgår från narrativet.

Att konvertera Novum Solari till PbtA innebär också att konvertera PbtA till Novum Solari. Man behöver anpassa de drag som finns, ta bort en hel drös av dem, och skriva många nya. Exempelvis behöver jag skapa ett eget system för rymdstrider, men det behöver vara kompatibelt med övriga systemet. Jag tror att jag hittat ett system där jag är nöjd med och som har ett antal taktiska val som kan göras.

De senaste dagarna har jag arbetat rätt intensivt med att konvertera spelet, och jag har snart kommit tillräckligt långt för att det ska vara redo att speltestas. Det ska bli kul att se vad som fungerar och ej. Framförallt strider och rymdstrider är jag särskilt nervös för. I teorin tror jag att båda systemen fungerar, att de är snabba och enkla men farliga på samma gång. Grundtanken är att det ska vara avskräckande att gå in i strid, och att du inte kommer ut ur den oskadd. Men jag tänkte utveckla mina tankar om stridssystemen i en egen post någon gång i framtiden, så ni får mer detaljer då.

2 thoughts on “Novum Solari <3 Powered by the Apocalypse

  1. Det här var intressant. Jag håller i det tysta på och knåpar på ett PbtA-hack/konvertering för Coriolis (arbetsnamn ”Apocoriolis”). Jag försöker behålla stor del av andan i Coriolis regler, men reducera en del komplexitet som inte hör PbtA passar.

    Coriolis skeppstrider och deras faser är ett exempel: faserna måste bort, men samtidigt vill jag fortfarande ha en meningsfull mekanik för skeppens energipoäng. Jag får dock erkänna att jag inte ägnat mycket tanke åt just skeppsstriderna ännu.

    Jag har också i stort sett aldrig spelat PbtA, förutom ett kort scenario med min dotter, så det är möjligt att det visar sig att dragen jag skriver blir obalanserade, och/eller oanvändbara i spel. Och för många eller för få beroende på område. Men det får väl speltester utvisa.

    Hur som helst så vore det intressant att utbyta erfarenheter av sci-fi PbtA på svenska. En betydande del av mitt jobb hittills har varit att sno drag från AW och diverse PbtA-hacks och översätta dom till svenska. Jag kan dela med mig av mitt material om du är intresserad. Och jag tittar gärna på ditt om det finns möjlighet.

    1. Det låter ju superintressant. Jag har funderat lite på hur väl de reglerna jag arbetar på skulle fungera för exempelvis Coriolis. Jag utbyter gärna både tips, erfarenheter och regler. Skickat iväg ett mail till dig så kan vi ju fortsätta samtalet där 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *