Rollformulär till Novum Solari

I stället för att rollspela i dag, som var den ursprungliga tanken (jobbig förkylning och inspelning av podcast är en dålig kombination), har jag spenderat dagen med att göra ett rollformulär till Novum Solari. Eftersom spelet numera bygger på Powered by the Apocalypse som grundar sig i ett antal drag kände jag att jag ville erbjuda spelarna lätt åtkomst till åtminstone alla allmänna drag. Jag funderade ett tag på att låta rollformuläret endast innehålla den mest nödvändiga informationen om rollpersonen och sedan använda lösa kort eller referenslappar för att spelarna skulle kunna kolla på dragen. Men jag misstänker att det skulle bli lite väl bökigt. I stället nöjer jag mig med att låta de unika dragen finnas på lappar eller kort, och att endast spelaren som har tillgång till draget i fråga sitter på just den lappen. Så i stället landade alla de allmänna dragen i rollformuläret nu. Det blir rätt mycket text, som ni som är bekanta med PbtA kanske förstår. Det krävdes en del layoutande för att få det att fungera alls. Tack och lov har jag kritiska vänner som vågar säga till när något inte fungerar.

Utöver väggar av text utgör också boxar en stor del av rollformuläret. Det är boxar överallt. Och linjer att skriva på. Jag har faktiskt lite svårt att avgöra om jag tycker det är rörigt och inrutat eller om jag tycker det är charmigt med hur inrutat det är. Tanken är att rollformuläret skrivs ut och viks på mitten så det bildas ett litet häfte. På insidan av häftet finns alla allmänna drag och rollpersonens attribut. Allt du behöver för att göra saker i spelet finns på insidan (hoppas jag). På baksidan finns möjlighet att skriva utrustning och anteckna om personen man träffat på. Också övriga rollpersoners namn finns att skriva ner där. Samt Milstolpar, som är hur jag använder erfarenhetspoäng i spelet. Varje arketyp har tre till fyra förbestämda milstolpar. När rollpersonen uppfyller en milstolpe kryssas rutan kopplad till milstolpen i fråga. Varje kryss är ett erfarenhetspoäng som i sin tur kan användas för att förbättra rollpersonen. En milstolpe kan exempelvis vara: Flyg er till ert mål på ett tryggt och säkert sätt för arketypen Flygare eller Vårda någon under pågående strid eller annan farlig situation för Vårdare. Jag tänkte skriva ett lite längre inlägg om just mina tankegångar kring milstolpar i framtiden. Personligen tycker jag det är en kul idé. Vet inte om folk håller med mig dock, men det återstår att se.

På framsidan av häftet finns information om rollpersonen. Kryssrutor (yep) för koloni, arketyp och social klass, samt några rader för annan information.

Men nu till själva huvudgrejen för det här inlägget: rollformuläret. Du kan ladda ner det här.

Jag tar jättegärna emot feedback och synpunkter. Konstruktiv kritik och förbättringsförslag är särskilt välkommet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *