Skrômt

Det finns en värld annorlunda än den vi känner till. Den är här hos oss, men vi upplever den sällan, och när vi väl gör det gör vi vårt bästa för att glömma eller förneka att vi gjort så. Världen är full av varelser som gått under alla möjliga namn – väsen, oknytt, övernaturligheter eller trolltyg. De finns överallt omkring oss, men deras förmåga att gömma sig – och vår förmåga att förneka och glömma deras existens – har gjort att endast några få människor upplever dem på riktigt. Men någonting är på väg att förändras i Sverige. Allt fler personer försvinner till synes spårlöst i närheten av vattendrag, epidemier av sömnparalys sveper genom landet och lämnar de drabbade med en känsla av håglöshet och tvivel, gruv- och skogsarbetare råkar ut för mystiska olyckor, och saker tycks försvinna eller bytas ut – i vissa fall till och med barn.

Men det finns personer som inte faller för den förnekelse eller glömska som ligger över världen. Personer som ser, hör, upplever, och vet om vad som döljer sig där ute. Personer som ser vad som börjar hända i världen. Några ägnar sitt liv åt att undersöka mysterier och händelser relaterade till dessa väsen, andra åt att beskydda dem. Det finns de som försöker ignorera vad de ser och leva sina liv så normalt som möjligt, och det finns de som viger sitt liv åt att jaga och döda det som andra inte kan se. Rollpersonerna tillhör denna grupp människor, och hur de väljer att handskas med det är upp till er.

Skrômt bygger på tre huvudsakliga teman:

Vansinne är oundvikligt. Att tillhöra de som kan se bortom illusionen är att så småningom förlora greppet om verkligheten. Vansinnet lurar där borta, och det är bara en tidsfråga innan det får grepp om dig med.

Ondska existerar. Allt är inte svart eller vitt, men totalt mörker existerar. Det finns varelser och agendor som för människor framstår som ren ondska utan förmildrande sidor.

Sverige är mörkare än du är vad vid. Det Sverige Skrômt utspelar sig i är en mörkare version än det Sverige vi är vana vid. Här finns mer ondska, mer galenskap, mer vapen. Skogarna är lite mörkare, sjöarna lite djupare, natten lite svartare.