Väpnarspelet

Väpnarspelet började som ett tidsfördriv bland väpnare under stunder av tristess. Det ansågs skärpa spelarnas sinne för taktik och strategiskt tänkande, och uppskattades därför också av flera riddare. Spelplanen ristades ofta in i träbitar eller broderades in i tygstycken. Fanns inget sånt till hands var det inte heller ovanligt att man ritade upp planen i gruset eller sanden direkt på backen. Som spelpjäser användes allt från olikfärgade stenar till knappar, mynt eller pjäser från andra spel. En del broderade in spelplanen på ett lite större tygstycke som kunde knytas ihop till en påse och på så vis förvara spelpjäserna. Det var inte heller ovanligt att hitta Väpnarspelets spelplan inristat på borden på tavernor.

Väpnarspelets spelplan
Prototyp till Väpnarspelets spelplan

Det var den fiktiva versionen av vad Väpnarspelet är för något. Den faktiska historien lyder något i stil med detta:

För två år sedan skapade jag ett enkelt tärningsspel vid namn Yoker med syftet att kunna plocka fram och spela när vi hade dödtid under Medeltidsveckan. Spelet blev bättre än vad jag hade hoppas på. Sedan dess har jag varit sugen på att konstruera ytterligare ett spel i samma stuk och nu har jag äntligen gjort det. Resultatet är Väpnarspelet, ett snabbt och taktiskt brädspel för två personer.

Jag har ännu inte nedtecknat reglerna på ett ordentligt sätt och har bara en prototyp som spelplan. Det finns alltså fortfarande en del arbete kvar. Jag ska också göra en del ytterligare speltest innan jag spikar alla regler en gång för alla. Men i dagsläget känns spelet stabilt, och i de speltest jag gjort hittills har vi inte kunnat identifiera något som är trasigt eller några taktiker som är övermäktiga.

I spelet kontrollerar du upp till fem trupper. Målet är att förflytta dina trupper in i din motståndares rekryteringszon, den triangelformade rutan på kortsidan av spelbrädet. Förflyttar du en trupp in i den zonen tar du ett poäng. Först till tre poäng vinner. Så snart någon tagit ett poäng rensas brädet och spelet börjar om. Varje runda har måste du göra tre drag. Ett drag innebär att du antingen rekryterar en ny trupp eller flyttar en trupp en ruta. Har du fler trupper i samma ruta kan du spendera flera drag på samma gång för att flytta trupperna i grupp. På så sett kan du slå ut motståndarens trupper, givet att du flyttar in fler trupper i deras ruta än vad de har stående där.

Mer utförliga regler och möjlighet att ladda ner en digital version av spelplanen kommer så småningom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *